Wegetarianizm to forma odżywiania, w którym nie spożywa się mięsa, ryb i pozostałych produktów odzwierzęcych. Kluczowym składnikiem menu są produkty pochodzenia roślinnego takie jak: warzywa, owoce, zboża, orzechy, rośliny strączkowe. Czasem może to być jaja i produkty mleczne. W ostatnim czasie wegetarianizm stał się szalenie lubianym stylem życia, chociaż w krajach Bliskiego Wschodu i Indiach dieta jarska dominuje od dawna. Sam wegetarianizm jest różnorodny, występuje w nim sporo typów i rozmaitych trybów odżywiania spowodowanych odmiennymi przesłankami, wśród których można wymienić: przekonania światopoglądowe, warunki środowiskowe, powody zdrowotne, religijne, kulturowe, czy ekonomiczne. Z tej przyczyny należy dodatkowo mówić o rozmaitych skutkach, brakach czy też innych konsekwencjach wynikających z wegetarianizmu. Spróbujmy zatem usystematyzować informacje na temat wegetarianizmu i opisać korzyści i mankamenty takiej diety.
Odmienne typy wegetarianizmu
Można wymienić kilka dominujących wersji wegetarianizmu, które różnią się między sobą tym, które produkty odzwierzęce są dozwolone w diecie. Każdy z tych rodzajów żywienia może być przeróżnie przyjmowany, a w rzeczywistości granice pomiędzy nimi mogą być elastyczne. Jednakże przyjmuje się następującą klasyfikację:
Wegetarianizm ovo - spożywanie jaj, lecz bez mięsa i mleka,
Wegetarianizm lacto - jedzenie nabiału, ale z wyjątkiem mięsa i jaj,
Wegetarianizm ovo-lacto - spożywanie jaj i mleka lecz bez mięsa,
Weganizm - zrezygnowanie ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, jak również miodu i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm ma dwie odmiany: frutarianizmu - diety opartej głównie na owocach lub witarianizmu - diety, składającej się z surowych warzyw i owoców,
Flexitarianizm - dieta bogata w roślinne produkty jednakże bez całkowitej eliminacji mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pescowegatarianizm - dieta bogata w ryby i owoce morza lecz bez produktów z zawartością mięsa.
Co daje wegetarianizm?
Odpowiedniy jadłospis wegetariański musi cechować się bogactwem składników i dopasowaniem do osobistych cech, w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej i kondycji zdrowia. Występują przecież grupy osób o osobliwych potrzebach żywieniowych np. dzieci, kobiety w ciąży, sportowcy, pracownicy fizyczni. O minusach diety wegetariańskiej zwłaszcza mówi się w kontekście braków. chcąc uniknąć niedoborów, istotne jest, by uwzględnić różnorodne źródła białka roślinnego, takie jak rośliny strączkowe, orzechy i zboża. W przypadku wegan, którzy rezygnują z jedzenia produktów mięsne, powinni uzupełniać odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak witamina B12, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń i żelazo. Właściwie prowadzony wegetariański styl odżywiania jest w stanie sprzyjać zdrowiu i pomóc w efektywnym utrzymaniu prawidłowej wagi a także przyczynić się do redukcji niebezpieczeństwa chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Bardzo ważne jest niemniej jednak, żeby omówić wegetariańskie menu z dietetykiem lub lekarzem. Nie należy także zaniedbywać badań kontrolnych.