Blender to urządzenie, które winno znaleźć się w kuchni każdej gospodyni. Panie, które jak dotąd nie miały blendera nawet nie wiedzą w jak wielu sytuacjach mógłby okazać się przydatny.
Blendery występują z reguły w dwóch wariantach: kielichowy, który przydaje się zwłaszcza do koktajli a także mniejszy zamknięty z podłużną rączką do której z reguły możemy także dołączyć końcówkę świetną do miksowania na przykład zup. Osobiście polecam ten drugi typ blendera, gdyż jest bardziej wszechstronny.
Co możemy zdziałać przy użyciu tego blendera? Przede wszystkim: surówki, musy, pasty, placki ziemniaczane, pesto, koktajle, farsze, bitą śmietanę. Za pomocą blendera rozdrobnimy również zioła lub składniki na zdrowy sos pomidorowy. Blender niezmiernie przydaje się przy wytwarzaniu przetworów. Szczególnie polecam go do przygotowania surówek, ponieważ z jego pomocą zdołamy zaoszczędzić wiele czasu. Jeśli chcemy naszym blenderem rozdrabniać także lód powinniśmy wybrać model o sporej mocy. Jeśli wybierzemy końcówkę ze stali będziemy mogli rozdrabniać gorące zupy. Blender jest bardzo nieskomplikowany do czyszczenia. Kolejną zaletą posiadania głównego pojemnika może być to, iż po zdemontowaniu reszty oraz przykryciu go przykrywką z kompletu możemy w nim przechowywać lub transportować przygotowane potrawy przykładowo surówki.