Wołowina, baranina czy kurczak - jakie mięso wybrać do kebaba?

Ocena użytkowników: 1 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Kebab jest jednym z najbardziej znanych i lubianych dań wywodzących się w krajów arabskich. Jego podstawą jest mięso serwowane w towarzystwie warzyw. Aby jednak kebab serwowany w Poznaniu czy innym polskim mieście odzwierciedlał smak tradycji, musi być przyrządzone z odpowiedniego gatunku mięsa. Jakiego?

Kebab to danie charakterystyczne dla krajów arabskich. Wyróżnić można nawet jego 20 odmian, które łączy jedno – idealnie doprawione mięso oraz spora porcja warzyw.

Gatunek mięsa zależny od rodzaju kebaba

Chociaż kebab serwowany w Poznaniu oraz innych miastach zwykle bazuje na mięsie wołowym lub drobiowym, tak naprawdę gatunek mięsa powinien być uzależniony od rodzaju kebaba.

I tak na przykład:

  • şiş kebab przyrządza się z jagnięciny, wołowiny, drobiu, a nawet... ryby, nigdy jednak z wieprzowiny
  • adana kebab powstaje z mięsa wołowego – ostro doprawionego, nadziewanego na specjalne szpikulce i pieczonego
  • döner kebab przyrządza się z wołowiny, baraniny lub drobiu, zaś nigdy z wieprzowiny – mięso opiekane jest na obrotowym rożnie i skrawane w cienkie plastry
  • iskender kebab powstaje z mięsa jagnięcego, a całość podaje się z bardzo pikantnym sosem pomidorowym.

Wybór mięsa w zależności od smakowych upodobań

Zarówno kebab przyrządzany z mięsa wołowego (cielęcego), baraniego (jagnięcego) lub drobiowego będzie nawiązaniem do arabskiej tradycji. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby zamówić lub przygotować jedzenie zgodnie ze swoimi smakowymi upodobaniami.

Wybierz wołowinę, jeśli zależy Ci na wyrazistym smaku. Jeżeli mięso zostanie dobrze przygotowane, będzie miękkie i bardzo smaczne.

Jeśli jesteś przywiązany do polskich smaków, kebab z mięsem drobiowym to zawsze dobry i sprawdzony wybór.

Mięso baranie to natomiast dobre rozwiązanie dla osób, które lubią doświadczać nowych smaków. Baranina jest bardzo smaczna i przyjemnie pachnie, a przy tym ma sporo walorów zdrowotnych.  

Jeśli kebab, to nie wieprzowina

Chociaż niektóre lokale serwujące kebab w Poznaniu przyrządzają to danie w oparciu o wieprzowinę, klasyczna arabska kuchnia unika tego gatunku mięsa. O ile dozwolone jest wykorzystywanie mięsa wołowego, jagnięcego czy nawet drobiu, tak wieprzowina jest zabroniona.

Zakaz spożywania mięsa wieprzowego wynika z Halalu – znanego w kulturze zachodniej sposobu odżywiania muzułmanów. Zabronione jest zatem spożywanie mięsa wieprzowego, krwi oraz picie alkoholu. Z uwagi na brak w diecie wieprzowiny, Halal zbliżony jest do ital (sposobu odżywiania akceptowanego przez rastafarian) czy koszerności (sposobu odżywiania się Żydów).

Jeżeli więc chcesz zamówić prawdziwie arabski kebab w Poznaniu, zwróć uwagę na gatunek mięsa. Postaw na danie przyrządzane w oparciu o wołowinę, baraninę lub drób.

Ezoteryczny Poznań

Ezoteryczny poznań to lokalny serwis informacyjny o Poznaniu i całej Wielkopolsce. Piszemy o aktualnościach, lokalnych atrakcjach, sztuce i kulturze. Wspieramy wyjątkowe inicjatywy lokalne, piszemy o przejawach wyjątkowej przedsiębiorczości lokalnej i wszystkim tym co interesuje Poznaniaka.

Najnowsze artykuły